Hoe koop je een vintage Vox AC30?

Een tweedehands Vox AC30 gezien? En kriebelt het om die amp te kopen? Zeker doen! Het zijn fantastische versterkers. Maar voor je de geldlade open trekt, houd je best een paar zaken in de gaten. Want niet elke Vox is even veel waard. Waar moet je op letten als je een vintage Vox AC30 koopt?

Koop een Vox uit het JMI tijdperk

Vox heeft een woelig verleden achter de rug met diverse overnames. De kwaliteit van de versterkers doorheen de jaren was daardoor niet altijd even consistent. Vermijd daarom versterkers uit de jaren 70 en 80, maar ga voor een Vox uit het JMI tijdperk: de 60s. Je herkent ze aan de ‘Jennings Musical Industries Ltd’ vermelding op het serienummerplaatje op de achterzijde van de amp. Ook op het controlepaneel net onder de aan/uit switch, staat steeds ‘A JMI product’. Alle andere versies zijn beduidend minder waard.

Top boost of non-top boost? Treble, bass of normal model?

Van vroege AC30s bestaan twee versies: zonder top boost en mét top boost. Maar wat is het verschil?

Een AC30 heeft drie kanalen: een normal channel, een brilliant channel en een vib/trem channel. De top boost versie heeft een bijkomend gainstage in het brilliant kanaal. Dit zorgt voor de onmiskenbare Beatles chime en is daardoor bij velen geliefd. Een AC30 met top boost herken je aan de treble en bass knop op de amp. In vroege versies zitten deze controls aan de achterkant van de versterker, als een bijkomende module. Later werden de knoppen geïntegreerd in het controlepaneel.

De standaard non-top boost versie heeft minder gain in het brilliant kanaal en heeft geen bijkomende knoppen voor treble en bass, enkel een tone cut. Het brilliant channel klinkt daardoor iets warmer, met minder chime. Doorgaans wordt non-top boost als pedaalvriendelijker beschouwt, omdat deze een minder uitgesproken karakter heeft dan de top boost versie. Het Normal en Vib/Trem kanaal is hetzelfde in beide versies.

Goed om weten: er bestaat ook een treble, normal of bass model van de AC30s. De vermelding van het model vind je terug aan de binnenzijde van het chassis, en soms zie je rechts onderaan het speakerdoek ook een label (bijvoorbeeld: ‘Bass’). Spreekt voor zich hoe die verschillende versies klinken. Het verschil zit in de waarde van twee condensatoren, dus lig er niet teveel van wakker. Een tech met kennis van zaken kan de amp aanpassen naar de versie die jij wilt.

Copperpanel of greypanel

Het controlepaneel van een Vox is koperkleurig of grijs. Copperpanels uit de vroege 60s zijn per definitie meer waard, maar functioneel is er geen verschil. Koop je een greypanel, dan kan je dus een paar honderd euro’s besparen. Evenveel mojo voor minder geld!

Bruin of zwart speakerdoek

Bruin speakerdoek werd gebruikt in de vroege 60’s en zwart speakerdoek vanaf het midden van de jaren 60. Een AC30 met bruin speakerdoek heeft meer vintage waarde, maar achter het doek schuilt dezelfde amp.

Speakers

In de oudste versies vind je Celestion Alnico Blue of Grey speakers terug. Dezelfde speaker, andere kleur. In latere versies zitten Celestion Alnico Silver (‘silver bell’) speakers. Maar blauw is ouder, dus meer waard.

Kijk onder de motorkap

Niet iedereen heeft kaas gegeten van elektronica, maar dat hoeft ook niet. Er zijn een paar zaken die je ook zonder kennis van zaken kan checken: de transfo’s en algemene staat van de elektronica. Let wel: kijk met je ogen, niet met je handen.

Uiteraard is een vintage AC30 volledig point-to-point handwired, geen PCB board. Point-to-point is makkelijk voor herstellingen, maar helaas ook voor geknutsel doorheen de jaren. Let op vreemde draden, blootliggend koperdraad, rommelig soldeerwerk, weerstanden op gekke plaatsen of gaten in het chassis. Vergelijk altijd met de gutshots op voxshowroom.com.

De power transformer, output transformer, en choke in een 60s Vox werden gemaakt door Woden, Albion, Haddon of Parmeko. Zit er een andere transformator in, dan is die niet origineel en daalt de vintage waarde van de versterker. Dat kan dus in het voordeel van de koper zijn die eerder mojo dan ‘vintage correct’ zoekt, maar let er dan wel op dat een replacement transfo van goede kwaliteit is (bv Mercury Magnetics).

Verkopers die een bewijs van onderhoud bij een professional kunnen verleggen, hebben altijd een streepje voor.

Testen maar!

Een dooddoener: koop nooit een versterker of eender welk ander instrument zonder uitvoerig te testen. En geniet ervan. Bij een AC30 test je of alle zes de inputs en alle pots werken, check de footswitch, en controleer of beide speakers het doen. Let op overmatig geratel of ander geruis. Let wel, het is een versterker van meer dan 50 jaar oud; helemaal stil wordt het nooit.

Prijs van een vintage vox AC30

Wat de gek ervoor wilt geven! Een JMI non-topboost greypanel in goede staat voor 1800 euro is een prima deal. Dan heb je een dijk van een versterker. Voor een copperplate in onberispelijke staat tel je al snel rond de 2500 euro neer.

Besluit

Een vintage AC30 komt in veel kleuren en geuren. Ben je een collector, ga dan all the way voor een copperpanel met Alnico Blues waarbij alles in originele staat is. Zoek je een versterker die je ook mee on the road durft nemen, ga dan voor een grey panel. Je kan geen foute keuze maken: een vintage Vox in goede staat, klinkt altijd goed. En voor wie graag op veilig speelt, is er de recentere handwired serie of de AC30 C2. Minder cool dan the real deal, maar ook uitstekende versterkers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *