De Telecaster van Dylan (die niet van Dylan was)

Onlangs las ik in de krant dat ‘de Telecaster van Bob Dylan’ geveild is. Dan wil ik natuurlijk weten wat voor een Telecaster dat is! Want dat staat niet vermeld in de huis-tuin-en-keukenkranten. Meer zelfs: de gitaar was niet van Dylan, maar van Robbie Robertson – de gitarist van The Band.

Het gaat om een Telecaster uit 1965: een blank houten gitaar, maple cap neck, Fender spaghetti logo, witte slagplaat, een bigsby en een omgekeerde humbucker.  Maar oorspronkelijk was het een zwarte Tele, met standard single coils, en zonder Bigsby. Er is in de loop der jaren dus flink aan gesleuteld.

De gitaar deed dienst als Dylan’s werkpaard in de 60s en werd intensief gebruikt op ongeveer alles wat Robbie Robertson muzikaal deed tot de vroege 70s. Eric Clapton en George Harrison speelden doorheen de jaren ook (wellicht eenmalig) op de gitaar.

De levensloop van de Telecaster van Robbie Robertson

Het persbericht en de website van het veilinghuis geeft heel wat informatie prijs over de levensloop van deze Telecaster, maar voor de volledigheid voeg ik wat beelden en foto’s toe aan de tijdslijn.

De gouden jaren

In 1965 bestelt Robbie Robertson de zwarte Telecaster bij Fender. Robbie speelt in de begeleidingsgroep van Dylan, ‘The Hawks’, die later ‘The Band’ gedoopt wordt. In 1965 en 1966 gaat Dylan op wereldtournee met The Hawks. Foto’s en video’s tonen Dylan met de zwarte telecaster.

In 1966 neemt Dylan ‘Blonde on Blonde’ op. Een jaar later worden  ‘The Basement Tapes’ opgenomen samen met The Band in een huis met een roze gevel, ’the Big Pink’.  In 1968 komt het debuutalbum van The Band uit: ‘Music from Big Pink’. De tweede plaat, simpelweg ‘The Band’ getiteld, komt uit in 1969. Robbie Robertson en zijn telecaster zijn op alle platen van de partij.

De gitaar speelt een prominente rol in alles dat The Band tijdens die jaren doet. Enkele hoogtepunten: hun concert op Woodstock (1969), Isle of Wight (1969) en Festival Express (1970).

Door het vele touren, kwam de zwarte lak op verschillende plaatsen los. Daarom verwijdert Robertson de lak in 1970. De gitaar is nu blank hout, maar voor de rest nog steeds hetzelfde.

In 1971 neemt neemt The Band ‘Rock of ages – Live at the Academy of music’ op. Op beelden van het concert zie je de telecaster in de handen van Robbie Robertson.

De gitaar heeft dan een humbucker gekregen. Tijdens het bisnummer komt ook Bob Dylan op het podium en speelt op de gitaar, for old time’s sake.

In 1973 speelt de band op Watkins Glen voor 600.000 mensen. De gitaar is te zien op enkele korte live beelden en foto’s.

Op Instagram verscheen onlangs een foto waarop Eric Clapton op de telecaster speelt, in duel met Robbie Robertson. Geen idee van wanneer de foto dateert, maar aan de looks van Clapton te zien, was dit midden jaren 70.

Radiostilte tot de 90s

Na de mid-70s verdwijnt de gitaar uit beeld. Er is geen footage meer te vinden van de daaropvolgende 25 jaar. Geen foto’s, geen video’s. Maar in 1997 verschijnt de documentaire Classic Albums – The Band. De telecaster is opnieuw te zien, zonder bigsby, zonder pickguard en met een single coil zonder cover.

Op de website van Robbie Robertson staat een foto van de telecaster, die opgeladen werd in 2013. De telecaster heeft dan een zwarte Seymour Duncan in de neck, een Charlie Christian style pickup in de bridge positie en heeft een Bigsby gefreesd in de body.

In 2014 verschijnt een foto op de Facebook pagina van Robbie Robertson. De gitaar heeft op dat moment Seymour Duncan zebra humbucker in de neckpositie en heeft een zwarte slagplaat. De bridge pickup is opnieuw een standaard single coil van Seymour Duncan.

https://www.facebook.com/j.robbierobertson/photos/a.114902498856.93733.71984363856/10152204169538857/?type=1&theater

In 2017 verschijnt de gitaar in een Youtube filmpje met oa. Joe Bonamassa.

Frankentele

Robbie Robertson’s Telecaster heeft doorheen de jaren een grondige metamorfose ondergaan. Van de originele zwarte gitaar blijft niet veel meer over. Vandaag heeft de gitaar opnieuw een humbucker mét cover en een andere bridge pickup. Het lijkt erop dat ze ook wat opgeschuurd is. De Telecaster is geveild voor 490.000 dollar in New York. Dat is een bom geld, voor een Frankentele. Maar dat het een gitaar met een rijke geschiedenis is, dat staat vast.

Bronnen: 

  • tdpri.com
  • youtube
  • wikipedia
  • facebook
  • instagram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *