Een Sonos gekocht. Want het oor wil ook wel wat.

Languit en volgeschuimd in bad terwijl de laptop op een stoeleke muziek stond te shuffelen; dat was het moment waarop ik dacht: dit kan zo niet langer, ik wil deftig muziek beleven in mijn badkamer. Dus ging ik op zoek naar een speaker, met slechts een paar eisen: goed geluid, wall mountable en draadloos. En o ja, nog twee bijkomende wensen: goede looks en betaalbaar.

In de woonkamer gebruik ik Airplay om muziek te streamen en ben daar vrij content van. Zolang mijn laptop in de living blijft staan, speelt dat zonder haperen. Een extra speaker met Airplay zou dus logisch zijn. Alleen, dat bestaat blijkbaar niet met al mijn eisen. Draadloze speakers genoeg, maar ze zijn zelden wall mountable, zijn vaak matig van kwaliteit, heel lelijk of heel duur. Het werd mij vrij snel duidelijk dat ik een compromis moest sluiten.

Dus: ik koos een Sonos Play:1.

De Sonos heeft geen input jack en werkt (als standalone speaker) dus niet op Airplay. Jammer. Hij is wél wall mountable, werkt draadloos, heeft goed geluid, goede looks en is tamelijk betaalbaar. Ideaal. 

Zo gezegd, zo gekocht. Alles was mooi verpakt en er zat  geen nutteloze rommel in de doos. Alleen de Play:1, stroomkabel, ethernetkabel en een installatieflyer. Fijne uitpakparty. Wat meteen opvalt: de kwaliteit van het materiaal. Heel erg solide.

De installatie was een fluitje van een cent. Per toeval heb ik in elke kamer een UTP-aansluiting, en kan ik de Sonos rechtstreeks aan mijn netwerk hangen zonder Bridge. Dat spaart mij 50 euro uit. Ethernetkabel en stroomkabel in de poep en ’t is klaar. Software installeren gaat ook vlotjes: Mac OSX app downloaden via sonos.com/install, Android en iPad apps via de stores. Een toestel voor het eerst verbinden met de Play:1 duurt ongeveer een minuut. Gewoon twee knopkes induwen en de rest gaat vanzelf. Indrukwekkend makkelijk allemaal.

Dan, muziek toevoegen. Hoe krijg ik mijn iTunes bibiliotheek in de Sonos software? Awel, zo:

sonos
En meer moet je niet doen. Behalve op Play duwen.

Het geluid is loepzuiver, ook op hoog volume. Op laag volume wel iets teveel OEMPF naar mijn smaak. Met het uitschakelen van het ‘Loudness’ switchke en een kleine EQ aanpassing was dat snel opgelost. Echt een hele mooie klank, hoewel ik meteen begon te dromen van een tweede Play:1 voor stereogeluid. Maar goed, in de badkamer is dat nu niet zo’n must. Electro, rock, jazz,… de Sonos lust het allemaal. Ik ben nog nooit zoveel in bad geweest. Een lust voor het oor. 

Allemaal goed nieuws? Nee, natuurlijk niet. Twee dingen steken mij tegen.

Ten eerste: geen Airplay ondersteuning of AUX aansluiting. Niet dat Airplay beter is – want dat is het niet- maar nu zit ik met twee verschillende systemen door elkaar. En twee verschillende applicaties om muziek te spelen: iTunes en de Sonos Controller. Wees eens lief voor mekaar, Apple en Sonos. Dikke knuffel en al.

Ten tweede: de applicaties van Sonos. Niet content van. Het werkt allemaal uitstekend, maar: handig, overzichtelijk, logisch, mooi? Nope. Misschien is het wennen, maar ik ben bijvoorbeeld niet wild van het concept van de wachtrij. Nummers in een afspeellijst moet je toch nog naar de wachtrij slepen om af te spelen. Heel raar. En afspeellijsten kan je niet sorteren. Ook heel raar. Op zo’n momenten begin ik iTunes terug een fijne applicatie te vinden. Met 10.000 nummers in de bibliotheek wil ik kunnen sorteren. De Android app is al helemaal niet mijn ding. Ik heb op Google moeten opzoeken hoe ik daar de wachtrij op Shuffle kreeg. Sonos, makker, er zijn veel verbeteringen mogelijk.

Het besluit. Ik kocht een Sonos en ben daar wild van. Meer zelfs: ik moet mij bedwingen om geen ander Sonosspul in huis te halen. Een Connect in de woonkamer, een Play 3 in de keuken en een Play 5 in de slaapkamer bijvoorbeeld. De geluidskwaliteit en de degelijkheid zijn moeilijk te kloppen. Klinkt goed en ziet er goed uit. En in vergelijking met een B&W A5 of A7 zijn de prijzen vrij competitief. Wat houdt mij dan tegen? Vooral de applicaties van Sonos. Net niet goed genoeg om mij volledig over te streep te trekken. Zonde zeg.

Nogmaals, Sonos en Apple, ga eens samen een pintje drinken. Dàt zou pas fijn zijn.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *