Mensen houden hun fietsen in de lucht. Er wordt geroepen en getoeterd. Voorwaar een indrukwekkende actie.

Kippenvel. Ja toch wel. Het belgerinkel, gejoehoew en getoeter vanmiddag op de Turnhoutsebaan was hartverwarmend. Schoon om te zien dat er massaal veel fietsers opgedaagd waren, gewoon om zich te laten zien en horen. Ik stond er ook te ringelingen.

ATV kwam een kijkje nemen en maakte een tijdloos stukje televisie over de Miznoegde fitsers:

Dit gezegd zijnde…

Elke dag rijd ik met mijn fietske over de Turnhoutsebaan, maar mij hoort ge niet klagen. Als ik met de fiets rijd, geraak ik op tien minuten op mijn werk. Met de auto doe ik er minstens dubbel zo lang over. De Turnhoutsebaan is voor fietsers niet slechter dan pakweg de Lange Nieuwstraat. Zolang ge zelf geen zotte toeren doet, vlot rijdt en goed uit uw doppen kijkt, dan valt dat wel mee. Tenminste, als de automobilisten hetzelfde doen. Wat ik zelf vervelender vind dan het ontbreken van een fietspad, is het dubbelparkeren op de Turnhoutsebaan. Effe rap de bakker binnenspringen en de auto op straat laten staan? Hinderlijk en gevaarlijk.

De Turnhoutsebaan is een belangrijke invalsweg voor auto’s, dat klopt. Maar het is ook een straat met veel buurtwinkels, veel voetgangers en fietsers. Met mensen die staan keuvelen op de stoep voor de beenhouwer. Het is geen invalsweg zoals de Plantin en Moretuslei er een is. Laat ons hopen dat dat zo blijft. Fietsers lager zetten in de zogeheten ‘hiërarchie’ betekent auto’s hoger plaatsen. En dat lijkt mij geen goed idee. Niet voor de Turnhoutsebaan en bij uitbreiding niet voor de rest van de binnenstad.

Een indrukwekkende actie, dat was het inderdaad. Bedankt Wim.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *